Tippek-trükkök: Újraindul a gépem állandóan, mit csináljak?

Tippek-trükkök: Újraindul a gépem állandóan, mit csináljak?

A hétvégén az alábbi üzenetet kaptuk Ödöntől:

„Változó időközönként kék halállal magától újraindul a laptopom… Van, hogy 2 percenként, olykor pedig órákig tudok vele dolgozni. Van bármi mód, hogy kiderítsem miért van ez?”

Természetesen van!  Korábban már bővebben írtunk a kék halálról (BSoD – blue screen of death), de egy nagyon fontos momentum kimaradt a múlt év novemberi írásunkból. Sokszor pár pillanat áll csak rendelkezésünkre, hogy lefirkáljuk egy papírra, mit is írt a kék halál.

blogunk ajánlása

Pedig a kék halálkor a képernyőn látható üzenet dekódolása szükséges ahhoz, hogy megszüntessük a kiváltó okot! Természetesen ez nem minden esetben fog működni, hiszen az egyáltalán semennyire el nem induló gépeken nem fogjátok tudni beállítani ezeket a módosításokat.

Tippek-trükkök: Újraindul a gépem állandóan, mit csináljak?

Ha azonban valamennyire mégis működik a laptop, akkor az alábbi beállítást kell eszközölni:

1) Nyisd meg a Start menüt, és a keresőbe írd be: sysdm.cpl, majd nyomj Entert. Ez működik Windows 7, 8/8.1 és 10-es operációs rendszer alatt is.

2) Menj a Speciális fülre, majd az Indítás és Helyreállítás szekciónál a Beállítások gombra kattints

3) Vedd ki a pipát az Automatikus újraindítás mellől, továbbá ha nincs pipa az Eseménynapló feljegyzés készítése mellett, akkor mindenképp pótold!

4) Indítsd újra a laptopod a változtatások mentéséhez.

Mostantól kezdve, ha kék halálozik a laptopod, akkor fel fogod tudni jegyezni a pontos hibakódot, melyre rákeresve az interneten már legalább elképzelésed lesz arról, hogy mi okozhatja a hibát.

A kék halálkor megjelenő hibaüzenet változó formában jelenhet meg, attól függően, hogy Windows 7-et vagy újabb rendszert használsz. A lényeg információk azonban mindkét esetben megjelennek!

A kék halál okának megtalálása után koncentrálhatsz a hibásnak vélt alkatrész tesztelésére, legyen az a merevlemez, a memória vagy épp a videókártya. Erről bővebben korábban megjelent cikkünkben olvashatsz. Hasznosnak találtad a cikket? Ha igen, nyomj egy like-ot, hogy ismerőseid is láthassák!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.