A Windows 11 verziók összehasonlítása: mi a különbség?

A Microsoft 2021-ben adott ki utoljára Windows főverziót. A Windows 11, bár állítólag az alapoktól építették, számtalan működési elvet emelt át a Windows 10-ből, a korosodó, itt-ott még a Windows XP-s időket idéző felületeket pedig még mindig nem tudták teljesen kigyomlálni.

A Windows 11, hasonlóan elődeihez, számos verzióban elérhető. Az alap működési elv mindegyiknél ugyanaz, ahogy azonban lépkedünk feljebb a verziók között, egyre több biztonsági és kiegészítő funkciót kínál a Microsoft.

Alább összegyűjtöttük a Windows 11 különböző verziót, hogy egy helyen választ kapj minden kérdésedre az operációs rendszer kiadásaival kapcsolatban.

Mielőtt rátérünk a részletek kifejtésére, fontos elmondanunk, hogy a Windows 11 néhány olyan megkötéssel érkezett, amiket 4-5 éves vagy akár még fiatalabb gépek sem tudnak teljesíteni. A Microsoft kínál szoftvert arra, hogy ellenőrizhesd a laptopod vagy PC-d kompatibilitását, mi viszont inkább azt javasoljuk, hogy készítsd el az operációs rendszer telepítő USB-det az itt megírt módszer alapján, így kikapcsolhatod a feleslegesnek tűnő sallangokat.

Windows 11 Home

Ahogy a neve is sugallja, a Windows 11 Home elsősorban otthoni felhasználásra készült. Az operációs rendszer ezen verziója is minden alapvető funkcióval rendelkezik, ami a mindennapi használat során szükséges lehet. Természetesen része a start menü, a tálca, támogatja a hang és érintéses bevitelt, illetve olyan újdonságokat is, mint a Snap Layout, a Snap Groups és a virtuális asztalok. Utóbbiak mind az alkalmazások és munkafelületek elrendezését segíti, a virtuális asztalok pedig akár több monitort is helyettesíteni tudnak.

Ez a kiadás valószínűleg a felhasználók jelentős részének abszolút elégséges teljesítményt nyújt, ha azonban komolyabb igényeid vannak, nem árthat a Pro kiadásban gondolkodnod.

Windows 11 Pro

A Windows 11 Pro a kistestvére alapjaira épít, funkcionalitásban azonban fényévekkel előtte jár. Az alap teljesen ugyanaz, a Pro verzió azonban sokkal inkább a céges felhasználókat célozza.

Az első plusz funkció a BitLocker, ami egy komplex titkosító szolgáltatás. Ennek célja, hogy az adattároló(k) tartalmát csak a feljogosított felhasználó tudja olvasni. Ez a telepítés közben könnyen engedélyezhető (vagy épp letiltható), a továbbiakban pedig semmi feladatunk nincs vele.

Egy másik izgalmas szolgáltatása a Pro verziónak a Hyper-V virtualizáció, aminek segítségével a Windows 11-en belül futtathatunk virtuális környezetben újabb operációs rendszereket. A lehetőségek tárháza végtelen, a Windows korábbi verziói mellett bármelyik, a hardverrel kompatibilis Linux-disztribúció futtatható, sőt, egy kis ügyeskedéssel még akár a MacOS is.

A Windows 11 Pro (és magasabb) kiadások egyik legizgalmasabb funkciója épp a Hyper-V-nek köszönhető. A Windows Sandbox néven elérhető funkcióval pár kattintással indíthatunk egy önálló, teljesen érintetlen Windows 11 ablakot a már futó operációs rendszerünkön belül. Ez minden bezárással visszaáll a gyári beállításokra. Ez a kis homokozó hasznos lehet, ha például egy nem 

Végül, de nem utolsósorban a Windows 11 rendelkezik egy távoli elérést lehetővé tevő programmal is. A Remote Desktop, ha engedélyezve van és helyesen konfigurálták, bárhonnan hozzáférést biztosít a számítógéphez, mindössze internetkapcsolatra van szükség.

blogunk ajánlása

Windows 11 Enterprise

A Windows 11 Enterprise a nagyvállalatoknak készült. Minden olyan szolgáltatással és funkcióval rendelkezik, mint a Windows 11 Pro kiadás, és további olyan szoftverekkel előre telepítve érkezik, amik jelentősen megkönnyíthetik a rendszerek kezelését egy potenciálisan több száz vagy több ezer alkalmazottat foglalkoztató cégnél.

Az egyik ilyen plusz szolgáltatás az AppLocker, aminek segítségével a vállalatok IT-s kollégái sokkal egyszerűbben tudnak az egész cégre vonatkozó szabályokat létrehozni, ami minden kliensnél, akár PC-n, akár laptopon dolgozik, korlátozza, hogy milyen programokat telepíthet, futtathat, és hogy azok mihez férhetnek hozzá.

A Windows 11 Enterprise megvásárlása, a korábbi verziókkal ellentétben egy kicsit bonyolultabb. Ha erre van szükséged, fel kell keresned a Microsoftot, akik egyedi ajánlatot készítenek a vállalkozásod, vagy céged számára.

A számodra megfelelő verzió kiválasztása

A Windows 11 három különböző kiadással is rendelkezik, sőt, a hamarosan az ARM processzorokra optimalizált verziók is megkavarhatják a jelenlegi kínálatot. Ugyan a funkcióbeli különbségek egyeseknek érdekesen hangozhatnak, de az igazság az, hogy a felhasználók túlnyomó többségének maradéktalanul elég a Windows 11 Home minden funkciója.

Reméljük, hogy sikerült megválaszolnunk a legfontosabb kérdéseket a Windows 11-el és különböző verzióival kapcsolatban, ha azonban mégis maradt még kérdésed, tedd fel nyugodtan kommentben, és mindenben segítünk!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.