Az USB-C töltésről egyszerűen: hogyan működik és miért jobb?

Az USB-C kétségtelenül a legszéleskörűbben használható csatlakozó, ami egyre több laptopon megtalálható, és szinte minden okostelefont is képes tölteni. A legfontosabb feladata természetesen az eszközök energiaellátása, emellett azonban sok más feladatra is alkalmas. Az ígérete, hogy egyetlen kábellel tölthetjük a hordozható eszközeinket, így végre búcsút inthetünk azoknak az időknek, mikor minden eszközhöz önálló töltő megoldás kellett.

A képlet azonban nem ennyire egyszerű. Sajnos a valóság sokkal zavarosabb, az Type-C csatlakozó formát ugyanis több szabvány is alkalmazza, amiken belül is eltérő sebességeket kaphatunk, szóval érdemes tisztázni vásárlás előtt, hogy neked milyen eszközhöz kell kábel, és milyen sebességre lesz szükséged.

Nem minden Type-C port használható töltésre

Nem minden USB-C kábel működik minden eszközzel, és nem minden USB-C port alkalmas arra, hogy töltést vegyen fel. A képletet bonyolítja az is, hogy kábelek terén sem mindegyik alkalmas arra, hogy töltést vigyen át, valamelyik pedig ugyan képes rá, a teljesítménye nem stabil, így igazából az sem megfelelő töltésre.

Ebben a cikkben mindent részletesen elmagyarázunk a témával kapcsolatban, így bízunk benne, hogy a végére nem marad benned megválaszolatlan kérdés. Ha mégis, sose habozz felvenni velünk a kapcsolatot!

blogunk ajánlása

USB-C: az univerzális csatlakozó

Az okostelefonok piacán már sok-sok éve jellemző az USB-C, az iPhone 15-től felfelé pedig végre az Apple is átváltott erre az univerzális csatlakozóra. A tabletek piacán ugyanez a felállás, micro USB-s eszköz már csak az extra budget kategóriában találhatunk, de ezeket amúgy is érdemes távolról elkerülni.

Egyedül a laptopoknál bonyolultabb a felállás, itt még várunk a nagy áttörésre. Jelenleg három féle laptopot különböztetünk meg:

  • Amelyiken van USB-C csatlakozó, de mellette van egy dedikált, csak a gyártó által használt csatlakozó is, kizárólag a töltés miatt,

  • amelyiken egyáltalán nincs USB-C csatlakozó (általában ezek a spórolós megoldások),

  • illetve azok a gépek, amiken van USB-C csatlakozó, itt azonban nem vesz fel töltést a laptop, kizárólag adatátvitelre alkalmas.

A gamer és a komolyabb specifikációval rendelkező irodai és multimédia laptopok már jellemzően rendelkeznek USB-C-s töltéssel, viszont közben megtalálható rajtuk egy dedikált töltő csatlakozó is, ahol a gyártó általában magasabb töltési feszültséget enged át. Ennek valószínűleg az az oka, hogy így a saját, általuk gyártott töltőt még mindig rá tudják kényszeríteni a felhasználókra.

A Type-C jelenléte azonban nem is garantál egyenesen töltési kompatibilitást. A töltési képesség jele, ha Thunderboltnak van jelölve a csatlakozó, ebben az esetben biztosan tölthetjük egy univerzális, USB-C kábellel is az eszközt.

Az USB-C-s töltés előnyei

Az USB-C szabvány alkalmazásának előnyeit könnyű összefoglalni. Ezek nem csak a felhasználóknak izgalmasak, hanem a gyártóknak is könnyebbséget okozhatnak.

  • A kábel bármilyen irányból csatlakoztatható, a Type-C ugyanis szimmetrikus, azaz nincs “alsó-felső” oldala.

  • A foglalat jelentősen kisebb helyet foglal el, mint az USB-A, így keskenyebb eszközöket tervezhetnek a gyártók, és több port is helyet kaphat.

  • Ideális esetben az USB-C-n keresztül nem csak tölteni tudjuk az eszközeinket, hanem adatot is továbbíthatunk, sőt, akár külső megjelenítőket is meghajthatunk.

Az USB-C-n keresztül történő töltés jelentősen hatékonyabb, mint elődei. A micro USB például maximum 10 wattos töltési sebességre képes, az egykoron legnépszerűbb USB-A pedig általában 15 watt körül akad ki. Ehhez képest az USB-C legmodernebb szabványai akár 240 wattot is képesek továbbítani, amivel már a komolyabb gamer laptopokat is el tudják látni.

Sajnos a helyzet itt bonyolódik. Ugyan fizikailag minden USB-C megegyezik, attól még, hogy mondjuk egy modern USB-C kábel belemegy egy foglalatba, közel sem biztos, hogy azt a feszültséget vagy adatsebességet az eszköz fogadni tudja, és ez visszafelé is igaz: attól még, hogy a csúcsmodern laptopba bele tudjuk dugni a pár ezer forintos kábelt, az biztosan nem fog elégséges áramot továbbítani az akkumulátor optimális töltéséhez.

Hogyan működik a töltés USB-C-n keresztül?

Az USB-C-n keresztüli töltést az USB Power Delivery, azaz az USB PD tömöríti. Ebben a rendszerben vannak meghatározva, hogy bizonyos szabványok milyen áramerősséggel töltenek. Annak függvényében, hogy az adapter, a tölteni kívánt eszköz és a kábel milyen specifikációval rendelkezik, a töltés 10 és 240 watt között bárhol lehet.

A laptop akkumulátorok általában 45 wattól felfelé vesznek fel töltést USB-C keresztül.

A Type-C megoldások meglepően intelligens módon működnek: a töltés megkezdése előtt az eszköz a kábelen keresztül kommunikálni kezd az adapterrel és “megegyeznek” a töltés feltételeiben, miközben ellenőrzik, hogy tényleg minden feltétel adott-e a biztonságos töltéshez.

Ideális esetben minden adapter képes tölteni a feszültséget befogadni képes eszközöket, még abban az esetben is, ha egyébként a befogadó eszköz specifikációjának az nem felel meg. Ebben az esetben a töltés sokkal lassabb, de sokszor az is életmentő lehet.

Laptoppal nincs rosszabb érzés, mikor töltő nélkül találod magad, az akkumulátor pedig az utolsókat rúgja. Erre az esetre készítettük az alábbi cikkünket, amiben adunk már tippet arra, hogyan tudod a töltő nélkül is felpumpálni az akkumulátorodat!

Fantasztikus találmány továbbá a PPS, ami az USB PD 3. generációjától támogatott. Ennek segítségével a töltés alatt álló eszköz a szabvány sebességektől eltérő feszültséget is “kérhet” az adaptertől, így biztosítva, hogy nem kerül felesleges terhelés alá az akkumulátor.

blogunk ajánlása

Milyen Type-C adaptert vegyek?

A legegyszerűbb válasz, hogy azt az adaptert kell vásárolni, amit az eszközünk gyártója ajánl. Általában ha a laptopunk támogatja az USB-C-n keresztül történő töltést, a gyártónak lesz hozzá dedikált, saját márkás Type-C töltője.

Az okostelefonok piacán az lett a trend, hogy a gyártók már nem adnak adaptert a készülékek mellé, így sokaknek szükséges lehet vásárolni egyet, ez azonban előny is lehet! Egy jól kiválasztott USB-C-s adapter általában több kimenettel rendelkezik, így egyszerre akár 3-4 eszköz is hatékonyan és gyorsan képes töltődni egyetlen aljzatról.

A megfelelő USB-C laptop töltő kiválasztásakor a legfontosabb, hogy az támogassa az USB Power Deliveryt, azaz a USB PD szabványt. Ez az esetek túlnyomó többségében fel van tüntetve a technikai adatok között. Általában PD kompatibilitásként, vagy esetleg PPS-ként. Ha ez nem szerep, az adapter akkor is biztosan tölteni fog, de csak 15 wattal. Ez a laptopok működtetéséhez aligha alkalmas, inkább telefonokat képes tölteni, de azokat sem hatékonyan.

A laptopok jellemzően nagyobb energiaigénnyel rendelkeznek, mint az okostelefonok. A rendkívül alacsony fogyasztású modellek (például Chromebookok) általában eldolgozgatnak 45 wattal is, az általánosabb felhasználású laptopok viszont 60 wattos töltés körül érzik jól magukat, a gamer vagy erősebb specifikációjú laptopok azonban 100 wattól a csillagos egekig fogyaszthatnak.

Szerencsére általában a nagyteljesítményű adapterek képesek tölteni az okostelefonokat, és azok adapterei is alkalmasak arra, hogy árammal lássák el a laptopokat. Utóbbihoz feltétel, hogy minimum 27 watt és 9 volt képes legyen az adapter, ez már elég a kisebb fogyasztású laptopok lassú töltéséhez.

Jó tanács: ha egy olyan adapterrel töltöd a laptopodat, ami csak nagyon kevés energiát tud belepumpálni, a folyamat felgyorsítása érdekében érdemes lehet kikapcsolni a laptopot. A készenléti mód is energiahatékony, ha azonban teljesen leállítod, akkor lesz a leggyorsabb a töltés.

Milyen egy igazán jó USB-C kábel?

Egy megbízható gyártótól származó, minőségi USB-C kábel elengedhetetlen feltétele a megbízható, gyors és hatékony töltésnek. Egy 3 amper átvitelére képes kábel a minimum követelménye a töltésnek. Ezzel már hatékonyan lehet tölteni a legtöbb okostelefont, sőt, a laptopok is fel tudnak venni akár 60 wattot is, ami, ahogy már feljebb írtuk, elégséges lehet a hétköznapi laptopoknak.

Általában az USB-C kábelek rendelkeznek egy e-marker névre keresztelt chippel, ami rendelkezik a szükséges adatokkal ahhoz, hogy a tölteni kívánt eszköz és az adapter is tudja, mennyi a kábel maximális töltési kapacitása és adatátviteli határa.

A töltési sebesség mellett, ahogy arra már többször utaltunk a cikkben, az USB-C kábelek adatot és képet is képesek továbbítani. Ha ilyen kábelt szeretnél, mindenképp figyelj oda, hogy mit vásárolsz, általában a leírásban világossá teszik, hogy mire alkalmas pontosan a kábel. A Thunderbolt kábelek például biztosan kompatibilisek minden USB-C adatátviteli szabvánnyal.

Mivel manapság már nem egy sokadik kábel az USB-C, hanem jó eséllyel több eszközödet is ezzel töltöd majd, érdemes egy ismertebb márka, valószínűleg drágább kábelét megvenni, ezáltal biztosítva, hogy jó minőségű, tartós kiegészítőt vásárolsz.

Mik pontosan a számok?

A cikkben többször említettük, hogy az USB-C többféle szabványt is jelenthet. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük, hogy melyik milyen sebességre képes, és milyen további funkciókat támogat. Ezáltal már ki tudod választani, hogy neked melyik a minimum, ezáltal pedig spórolhatsz kicsit a kábelen, de ne feledd: a túlzott takarékoskodás maximum rövid távon érheti meg.

Generáció neveadatátviteli sebességAudió/videó átvitelTöltési képesség
USB 3.2 Gen 15 Gbps
USB 3.2 Gen 210 Gbps
USB 3.2 Gen 1 DP5 Gbps
USB 3.2 Gen 2 DP10 Gbps
USB 4 Gen 2x220 Gbps
USB 4 Gen 3x240 Gbps
Thunderbolt 3/440 Gbps

Egy vagy több adapter?

Fentebb már egy fél gondolattal említettük, hogy vannak adapterek, amik egyszerre képesek több eszközödet is tölteni. Ezek a megoldások extrém hasznosak lehetnek, ha például utazásra készülsz, és nem akarsz egy harmadik vagy negyedik adaptert is elcsomagolni, hogy minden hordozható kütyüd külön tölthesd.

A több kimenettel rendelkező adapterek természetesen költségesebbek, mint az egy eszközhöz optimalizált társaik, cserébe viszont sokkal nagyobb rugalmasságot engednek a felhasználónak.

A legfontosabb szempont, hogy mennyi a maximum eszköz, amit egyszerre akarsz tölteni az adapterről. A nagyobb gyártók rendelkeznek 2-3 és akár 4 portos adapterrel is, amik variálják az USB-C és USB-A csatlakozókat, szóval akár egy régebbi eszköz kábelével is kompatibilisek.

Ha ezt meghatároztad, fontos még, hogy mennyi a maximális töltési sebesség, ez ugyanis nagyban befolyásolja, hogy melyik adapter lesz számodra alkalmas. A 45 wattos maximális sebességgel rendelkező megoldások inkább több telefon egyidejű töltésére alkalmasak, míg a 60-tól felfelé mutató adapterekkel már laptopokat is lehet tölteni.

Fontos, hogy tudd, az adapter melyik kimeneten mennyi feszültséget tud leadni, ugyanis ezek általában nem egyeznek meg mindegyik kimenetre. Könnyen elfordulhat tehát, hogy a gyorsabb portra teszed a telefonodat, miközben a “lassú” töltés a laptopodba megy.

Ezek a több kimenetellel rendelkező USB-C adapterek általában megosztják a teljesítményüket, tehát például egy 65 wattos eszköz csak akkor tölti a jelzett sebességgel például a laptopodat, ha kizárólag egy USB-C csatlakozó van használatban. Onnantól, hogy például egy telefont is csatlakoztatsz, megoszlik a teljesítmény, és a 65 wattból, a telefontól függően, akár 20-25 vagy több wattot is átcsoportosíthat annak töltésére.

Ha tényleg a legjobbat szeretnéd venni, érdemes a “GaN” eszközök között körülnézni. Ezek a gallium-nitridből készült félvezetőkre utalnak, amik jelentősebben hatékonyabbak elődjeiknél, így komoly terhelés alatt sem forrósodnak fel. Ennek köszönhetően nem csak kevesebb energia “vész el”, hanem kisebb eszközök is napvilágot látnak, hiszen kevésbé kell a passzív hűtéssel bajlódni.

Hol vegyem meg a következő USB-C kábelem?

A Laptopszakinál 13 év tapasztalattal a hátunk mögött, már alaposan megtanultuk, mi a jó és mi az, amiben nem lehet megbízni. Nálunk csak a legjobb opciók közül válogathatsz, így biztos lehet benne, hogy a nálunk vásárolt USB-C kiegészítőd hosszú éveken át hű társad lesz. Ha maradt bármilyen kérdésed a témával kapcsolatban, gyere be a József Körút 67. alatti szervizünkbe, vagy keresd fel ügyfélszolgálatunkat, és minden kérdést megválaszolunk!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.