Így ellenőrizd le a laptop akkumulátorod állapotát

Az akkumulátor gondoskodnak a kedvenc hordozható eszközeink energia ellátásáról, de sajnos nem arra lettek tervezve, hogy örökre kitartsanak. Ugyan az elmúlt évtizedekben sokat fejlődtek az akkumulátorok, továbbra sem elkerülhető ezek elhasználódása, ennek következtében pedig a cseréjük.

Az akkumulátorok élettartamát nagyban befolyásolja, hogyan vannak használva, a felhasználók nagy része nem is tudja, hogy bizonyos praktikák betartásával jelentősen kitolható az élettartam. Ezekről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

A következő sorokban arról írunk, hogyan tudjátok a legkönnyebben ellenőrizni, hol is jár az akkumulátor elhasználódása, avagy mekkora kapacitással rendelkeznek még a cellák az új állapotukhoz képest.

AIDA64 - magyar fejlesztésű monitor program

Az elmúlt több mint egy évtizedben több tízezer laptopot diagnosztizáltunk és javítottunk meg sikeresen. Ehhez a teljesítményhez az AIDA64 is nagyban hozzájárult, ami rendkívül hasznos információkkal lát el minket a laptopok állapotának felmérése során. A program a legkülönfélébb hardvereket is felismeri, és azok érzékelőit pontosan tudja olvasni, hogy ezzel a lelkes amatőrök mellett a professzionális felhasználók minden kérdését is megválaszolja.

Az AIDA64 egyik leghasznosabb funkciója egyértelműen az akkumulátor diagnosztikai eszköz, ami ki tudja olvasni a hardverből, hogy hány ciklus van az akkumulátorban, továbbá kiírja, hogy mekkora mértékű az elhasználódás, ami elárulja azt is, hogy az új állapotához képest még mekkora kapacitással rendelkezik a laptop akkumulátora.

Az AIDA 64-et erről a linkről tudjátok letölteni. A .exe kiterjesztéssel a telepíthető, míg a .zip egy hordozható verziót tudsz letölteni. Ha telepítetted (vagy elindítottad) a programot, kövesd a következő lépéseket:

  1. A bal menüsávban nyisd le a Computer menüpontot

  2. A kinyílt menüből válaszd a Power Management opciót

  3. Ebben az ablakban számos fontos információt látsz.

Ha pontosan követted a lépéseket, az így megjelenő ablakban a teljesség igénye nélkül láthatod, hogy hány ciklus van az akkumulátorodban, hogy áll jelenleg a töltöttségi szint, mekkora volt új állapotban és mekkora a jelenlegi maximális kapacitás és talán a legfontosabb, hogy itt szerepel az elhasználódás szintje is.

Az AIDA64 persze ennél sokkal-sokkal többet tud. Amellett, hogy a laptopod minden egyes hardveres elemét alaposan átvizsgálja, és minden elérhető információt megmutat, a program stresszteszt futtatására is képes. Alkalmas stabilitás ellenőrzésre, háttértárolók írási- és olvasási sebesség mérésére, videokártya tesztelésre, sőt, még overclockra is alkalmas.

HWiNFO - ikertornyok

A HWiNFO nagyon sok szempontból szinte teljesen megegyezik az AIDA64-gyel. Ez a program is tökéletesen alkalmas a laptop hardverjének monitorozására és a különböző elemek minden szenzorának kiolvasására, továbbá rendelkezik önálló résszel, ahol részletes információkat kaphatunk a laptopunk akkumulátorának állapotáról.

blogunk ajánlása

A HWiNFO ezen a linken ingyenesen elérhető.

A telepítés után a programot megnyitva egy, az AIDA64-hez nagyon hasonló kezelőfelületet kapunk, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben a bal menü legalján a Smart Battery lehetőséget kell keresni. Erre rákattintva, hasonlóan mint a fenti programnál, a nagy ablakban minden fontos információ megjelenik a beépített, és opcionálisan külsőleg csatlakoztatott energiaforrásokról is, ami egy hasznos plusz funkció.

BatteryInfoView

Ha semmilyen plusz funkcióra nincs szükséged, egyszerűen csak akarsz egy ultrakönnyű programot, ami semmi mást nem csinál, csak kiolvassa az akkumulátorodból a lehető legtöbb információt, a BatteryInfoView lesz a legjobb választás. Ez a szoftver semmi egyéb funkcióval nem rendelkezik a telepek elemzésén kívül, azt az egy rendeltetését azonban maradéktalanul elvégzi.

A BatteryInfoView erről a linkről tölthető le, szintén ingyenesen.

A gyors telepítés után a programot megnyitva jelentős különbség az előző két szoftverhez képest, hogy itt nincs nagy, mindenre kiterjedő menü. Mindössze egyetlen felület, ahol az akkumulátorról kaphatunk részletes beszámolót. A BatteryInfoView egy fontos különbsége, hogy míg a HWiNFO és az AIDA azt mutatta meg, hogy mennyit degradálódott az akkumulátor, a BatteryInfoView pozitívan áll a dolgokhoz, és inkább azt mutatja, hogy még hány százalékkal rendelkezik az akkumulátor az eredeti állapotához képest.

Powershell - beépített megoldás is létezik

Ugyan a fentebb taglalt programok felhasználóbarátabbak, a legegyszerűbb módja az akkumulátor állapotának ellenőrzésére mégis a Windows egyik beépített funkciója. Érdekes, hogy milyen lehetőségek vannak beépítve a Windows különböző verzióiba, felhasználói felület híján azonban mégis elsőre rémisztő lehet.

Alább lépésről-lépésre végigvezetünk azon, hogyan tudod a Windows 10/11 segítségével lekérni az akkumulátorod állapotát anélkül, hogy bármilyen külső programot telepítenél:

  1. Kattints jobb egérgombbal a Start gombra.

  2. Kattints a Windows Powershell (admin) lehetőségre

  3. A megjelenő kék hátterű ablakba másold be a következő parancsot: powercfg /batteryreport /output "C:attery-report.html" 

  4. Üss entert

  5. Nyisd meg a “C:/” meghajtót

  6. Nyisd meg a battery-report.html fájlt (az alapértelmezett böngésződben nyílik majd meg)

Ha mindent jól csináltál, akkor a böngésződben a Windows által készített report lesz látható, amiben szintén szerepel minden fontos információ a laptopod akkumulátorával kapcsolatban. A BatteryInfoView programhoz hasonlóan, itt is az látszik, hogy a 100%-hoz képest mennyi az akkumulátor jelenlegi maximális kapacitása.

Ne törődj bele a rossz üzemidőbe

A laptopok akkuk elhasználódása elkerülhetetlen, de szerencsére ez nem bélyegzi meg a laptopot is. Ezek a cellák minden esetben cserélhetők, nálunk, a Laptopszakinál pedig több mint 13000 alkatrész van készleten, hogy bármilyen laptopod is legyen, azonnal segítséget tudjunk nyújtani, vagy másnapra kiszállítjuk a szükséges laptop akkumulátort.

Ha maradt bármilyen kérdésed, vagy úgy érzed, hogy a laptop akkud megérett a cserére, vedd fel velünk a kapcsolatot az elérhetőségeinken, és szívesen segítünk!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.