Így kereshetsz pénzt a régi vagy hibás laptopoddal

Tudtad, hogy az Európai Unióban kevesebb mint 10 év alatt majdnem megduplázódott az összegyűjtött e-hulladék mennyisége? Elektromos szemétnek számítanak a kidobott, nagy háztartási készülékek, laptopok, nyomtatók, videokamerák és mindenféle fogyasztói berendezés, szolárpanelek, porszívók, kis háztartási gépek és még rengeteg más.

Alábbi cikkünk célja, hogy felvilágosítsunk az e-hulladékká váló laptopokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és adjunk pár jó tanácsot, hogy mit tehetsz, ha neked is keletkezik ilyen a háztartásodban.

Hogyan válik e-hulladékká egy hibás vagy nem használt laptop?

A számítástechnika állandó fejlődésével együtt jár, hogy a szoftverek is folyamatosan növekvő elvárásokkal rendelkeznek a hardvereddel szemben. Sajnos egy laptop, amit ma megvásárolsz, 4-5 év múlva már érezhetően kevésbé lesz alkalmas ugyanazon feladatok ellátására, hiszen az újabb operációs rendszerek és egyéb frissítések mindig kizárnak pár korosodó eszközt a kompatibilitási listából.

A öregedő laptopok helyzetén az sem segít, hogy az erőforrások mellett, idővel fizikailag is megkopik a fényük. A kijelző a legjobb törekvéseid ellenére is elkezd kopni a billentyűzettel való súrlódás miatt, a zsanérok meglazulhatnak, amitől a kijelző már nem tart olyan feszesen, a ház pedig óhatatlanul elkezd karcolásokat és kisebb sérüléseket gyűjteni.

blogunk ajánlása

Ugyan a laptopok általában bővíthetők memóriával és tárhellyel, minden eszköz életében elérkezik az a pont, amikor már olyan módosítára lenne szükség a munka színvonalának fenntartásához, amire a hardver egyszerűen nem ad lehetőséget. Ilyenkor sokan csak félreteszik a leharcolt gépet, ami a végtelenségig porosodik majd egy fiók alján.

Azonban nem csak a régi, használaton kívül került laptop e-hulladék. Ide tartoznak azok az eszközök is, amik már egyáltalán nem alkalmasak a működésre. Egy laptop rengeteg hiba miatt válhat használhatatlanná. A teljesség igénye nélkül gyakori hiba a kijelző sérülése, a billentyűzet meghibásodása, de a melegedés általi alaplaphiba is okozhat problémát. Ezekkel mindig az a probléma, hogy egy használt, esetleg több éves laptopnál nagyon nehéz megítélni, hogy megéri-e megcsináltatni, hiszen a javítás költsége sok esetben már magasabb, mint amennyit a komplett laptop ér. Ilyenkor a legklasszikusabb értelemben vett hulladékká minősíthető egy laptop.

Egyre nagyobb probléma az e-hulladék

A Nemzeti Távközlési Szervezet (az ENSZ tagszervezete) 2019-ben kiadott tanulmánya szerint Európában egy ember több mint 16 kilogramm elektronikus hulladékot termel egyetlen év alatt. A mi kontinensünkön a legmagasabb az egy főre jutó e-hulladék termelésének mértéke. A második helyen Óceánia áll 16,1 kilogrammal, az Egyesült Államok pedig 13,3 kilogrammal a harmadik.

Szerencsére újrahasznosításban is élen jár az EU, minden kontinensen alacsonyabb az összegyűjtött e-hulladék mennyisége. Sajnos Magyarország a legfrissebb elérhető adatok szerint 10,71 kg/fős EU-s átlag alatt van összegyűjtött e-hulladék tekintetében. Magyarországon az egy főre eső összegyűjtött e-hulladék mennyisége 8,71 kilogramm.

A sok szám után persze kontextusba is helyezzük, miért olyan fontos ez a téma: sajnos az e-hulladék maga a környezetvédelmi rémálom. A nem használt elektronikai cikkek, amik lehetnek a korábban felsoroltakon túl akár kábelek, külső adattárolók, vagy bármilyen elektromos eszköz vagy kiegészítő, egy ideig a fiókokban és szekrényekben hever, a többségük azonban előbb-utóbb a kukában végzi, ahol mindenféle újrahasznosítási szándék nélkül elássák vagy elégetik. Ez azért hatalmas probléma, mert ezekben a termékekben számos mérgező anyag is lehet, ami így a földbe, vagy a levegőbe kerül. A legnagyobb károsultak azonban a fejlődő országok, ugyanis a bányák embertelen körülmények között működnek, miközben felfoghatatlan mennyiségű például réz és kobalt megy kárba minden egyes nap.

Mi a megoldás?

Az Európai Unió 2021. márciusától előírja, hogy a mosó- és mosogatógépek, illetve hűtőszekrények és televíziók gyártói 10 évig biztosítsanak alkatrész elérhetőséget a eszközeikhez. Ugyan ennek a törekvésnek a hatása az USB-C-s csatlakozó kikényszerítése is az okostelefonokon, sőt, az EU-s döntéshozók nagy erőkkel dolgoznak a könnyebb javíthatóság elérésén a laptopok esetében is, ebben a kategóriában 2026-ig van ideje a gyártóknak az USB-C integrálására. A right-to-repair-nek is nevezett mozgalom célja, hogy a lehető legtöbb karbantartás és javítás elvégezhető legyen otthon. Ennek három fontos feltétele van:

  • Az alkatrészek hozzáférhetők megvásárlásra a civilek számára is

  • A szereléshez szükséges eszközök elérhetők és univerzálisak

  • Az eszközök kialakítása lehetőséget ad az otthoni szerelésre, minimális szaktudást igényel

Na persze ez nem minden esetben megoldható, hiszen vannak olyan szerelések, amik több éves tapasztalatot és rutinos kezeket igényelnek. Ilyen esetekben persze nem is szabad nekiállni, hiszen több kárt okozhatsz, mint ami már egyébként is fennáll.

blogunk ajánlása

A laptopok esetében a körforgásos gazdálkodás koncepciója jelentheti a laptop alkatrészek újrahasznosítását más eszközökben, a gép felújítását és újbóli értékesítését, vagy akár az egész eszköz átalakítását egy másik célra. Az ilyen megoldások környezetvédelmi szempontból rendkívül kecsegtetőek, ezért érthető módon virágzik is a használteszköz-piac.

Ma már könnyedén értékesítheted a laptopodat, számos online piactér van, ahol hamar pénzzé tehető egy ilyen eszköz, de azért nem árt vigyázni. Ezeken az oldalakon sok az olyan felhasználó, aki a te károdból akar gyarapodni, szóval ha nem vagy teljesen tisztában a piaci körülményekkel, mindenképp kérdezz meg előbb egy hozzáértőt, hogy mennyit ér a géped.

Egy fokkal bonyolultabb a helyzeted, amikor egy korosabb, esetleg valamilyen hibából kifolyólag már félretett eszközt adnál el. Ezekre jelentősen kisebb a kereslet, és a szemfüles vásárlók előszeretettel hitetik el az eladókkal, hogy ezek a gépek már csak hulladékok, és még szívességet is tesznek azzal, ha elviszik őket.

Neked e-hulladék, másnak új lehetőség

Ha hibás a laptop, vagy nincs kinek odaadni, akkor lehetőséged van azt pénzzé tenni. Ez praktikus és gyors megoldása a régi laptoptól való megszabadulásnak. A használt laptopodat megvásároljuk, még akkor is, ha működésképtelen, azonnali készpénzes fizetéssel átvesszük tőled. Ennek a menete számodra rendkívül egyszerű, a bizalmadért cserébe pedig megígérjük, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a laptopodból.

  1. Az egész egy árajánlat kéréssel kezdődik. Erre van lehetőséged e-mailben, vagy ha nem vagy egészen biztos a laptopod paramétereiben, gyere be és intézzük személyesen

  2. Az előzetes információk alapján készítünk egy árajánlatot.

  3. Ha ezt elfogadod, alaposabban is átnézzük a gépet, felmérjük a különböző alkatrészek állapotát és megállapítjuk, hogy fennáll-e esetleg valamilyen meghibásodás. Ez természetesen befolyásolhatja a végleges felvásárlási árat.

  4. Ha mindenben megegyezünk, átvételi elismervényt állítunk ki és készpénzben kifizetjük a laptopodat.

Mi történik a géppel, miután megvásároltuk Tőled alkatrészként?

A szervizes csapatunk mindent megtesz, hogy a már használaton kívüli laptopok minél több alkatrésze újra lehetőséget kapjon.

  1. A felvásárlás után regisztráljuk a gépet a rendszerünkbe, és részletesen felvezetjük, hogy milyen alkatrészeit tudjuk újrahasznosítani.

  2. A szervizes csapatunk darabokra szedi a gépet és átnézi az összes alkatrészt rejtett hibák után kutatva. A tárolón, legyen az HDD vagy SSD meghajtó, mélyformázást hajtunk végre, hogy véletlenül se maradjon rajta semmilyen személyes adat.

  3. Ezután a kiszerelt alkatrészeket alaposan áttakarítjuk. Ennek a folyamatnak a részeként újra átnézésre kerülnek az elemek. Ha van olyan alkatrésze, amit a laptopban nem tudtunk tesztelni, ilyenkor megbizonyosodunk róla, hogy működik-e.

  4. Azok az alkatrészek, amik minden rostán átmentek, felkerülnek a webáruházunkba, hogy új otthont találhassanak.

  5. A nem felhasználható alkatrészeket e-hulladékként kezeljük, gondoskodunk róla, hogy megfelelő módon legyenek elszállítva és kezelve.

Ha neked is van olyan laptopod, amit már régen nem használsz, mert elavulttá vált, vagy esetleg valamilyen hiba okán tetted félre, keress fel minket bizalommal, és kattints az oldalunkon a laptop felvásárlás menüpontra. Magánszemélyként mindössze a személyi igazolványodra, lakcím kártyádra és a gép alján található gyári számra lesz szükséged. Cégként is van lehetőséged eladni a használt laptopod. Ebben az esetben céges számlára és a gép alján található gyári számra lesz szükség.

Reméljük, hogy a cikkünket végigolvasva már van elképzelésed, milyen lehetőségeid vannak a használt, esetleg már nem is használt laptopoddal kapcsolatban. Ne hagyd, hogy otthon porosodjon, és végül a kommunális hulladék között végezze. Add meg a lehetőséget, hogy még pár évig hasznos része lehessen a körforgásos gazdaságnak!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.