Így tudod beállítani a laptop kijelződ fényerejét

A laptop fényerejének beállítása valószínűleg a legtöbb felhasználónak nem okoz fejtörést, ha azonban egy kicsit jobban mögé nézünk a feladatnak, egyrészt rendszerenként ez eltérő lehet, másrészt pedig sok dologra hatással van a panel fényereje, és egyáltalán a megjelenítés módja.

A kijelző a laptop egyik legkomolyabb fogyasztója. Sokan nem is tudják, de a megjelenítő, a beállított fényerő függvényében iszonyatosan sok energiát fogyaszthat, akár órákkal is megrövidítheti a laptop akku üzemidejét. Ez univerzálisan igaz MacBookokra, Windows alapú és Linuxos laptopokra is.

A kulcs általában a mértékletesség. Egyik-másik modellben a laptop kijelző már nagyon komoly fényerőre képes, de érdemes inkább csak annyit használni ebből, amire tényleg szükség van. Direkt napsütésben kevés laptop tud olvasható maradni, ilyenkor persze indokolt a maximális beállítás, irodai környezetben, vagy árnyékban azonban nem. A legjobb, ha 50%-on, vagy picivel az alatt használod a laptopod kijelzőjét, ilyenkor ugyanis drasztikusan lecsökken annak fogyasztása, de még mindig nagyon kényelmesen használható.

Természetesen a fogyasztás attól is függ, hogy milyen technológiát használ a laptopod. Az IPS, TN és VA panelekre kifejezetten igaz, amit fentebb írtunk, de reméljük, hogy a következő években szélesebb körben is elterjed az OLED technológia. Ez egy olyan módszer, ahol a fekete pixelek valóban feketék, kikapcsolnak, amikor fekete képet kell megjeleníteniük. Ez egyrészt jót tesz a szemnek is, továbbá így sok energiát is meg tud takarítani.

Fényerő beállítás macOS operációs rendszeren

Ha Apple laptopot használsz, rendkívül egyszerű dolgod van, a cég ugyanis sok-sok éve ugyanazzal a módszerrel teszi lehetővé a felhasználóknak a fényerő szabályozását.

Az első, és legkönnyebb módszer a billentyűzeten lévő gyorsgombok használata. Az újabb gépeknél ezek az F1 és F2-es billentyűk. Előbbivel csökkenteni, míg utóbbival emelni tudod a fényerőt. Egy másik módszer a jobb felső sarokban Control Center megnyitása, ahol egy csúszka segítségével állíthatod a megjelenítő fényerejét és itt további beállítások is elérhető. Itt egy kattintással be- és kikapcsolható a éjszakai mód, a sötét mód és a true tone. Utóbbi a színhőmérséklet szabályozásával próbálja a legszínhűbb képet biztosítani.

blogunk ajánlása

Fényerő beállítás Windows operációs rendszeren

Ha Windows-os laptopot használsz, a fényerő beállításának módja többféle lehet, a Microsoft ugyanis, bár nem drasztikusan, folyamatosan átszabja a menük felépítését.

Windows 10 és Windows 11

A Microsoft legmodernebb rendszereiben a Start gomb lenyomásával kezdődik a folyamat. Innen a Beállításokat kell kiválasztani, majd Rendszer és Megjelenítés. A Fényerő és szín csoportban megtalálható Fényerő módosításához kapcsolódó csúszkával állítható a beépített kijelző fényereje.

Ennél kicsit gyorsabb módszer a jobb alsó sarokban a műveletközpont megnyitása, ahol szintén elérhető a fényerő csúszka és számos további gyorsbeállítás.

Windows 8 és Windows 8.1

Ezekben a rendszerekben a Windows + C gombok lenyomásával nyithatod meg a felületet, ahonnan a Beállításokra tovább kattintva már elérhető a Gépház. Ezen belül a Számítógép és eszközök, majd a Megjelenítés lehetőséget kell keresned. Itt kapcsolható be a Képernyő fényerejének automatikus beállítása.

Ha még mindig Windows 8 vagy Windows 8.1-et használsz, azt javasoljuk, hogy minél előbb válts egy modernebb rendszerre. A legfrissebb Windows 8.1-es rendszer is elvesztette már a támogatását 2023. januárjában, ami azt jelenti, hogy már biztonsági frissítéseket sem ad ki a Microsoft. Amennyiben nincs különlegesebb oka annak, hogy 8 vagy 8.1-et használsz, válts Windows 10 vagy 11-re. Ha nem vagy biztos benne, hogyan kell, keress fel minket az ügyfélszolgálatunkon!

Automatikus fényerő szabályozás

Manapság egyre több laptop, sőt még monitor is, már rendelkezik környezeti fény érzékelővel. Ennek két feladata is van. Egyrészt, ha a felhasználó engedélyezi az automatikus fényerő állítást, a monitor saját magának tudja szabályozni a fényerejét, másrészt pedig a külső színhőmérséklet alapján beállíthatja a megjelenített képet melegebb, vagy hidegebb árnyalatúra, hogy a szemed a körülményekhez képest legszínhűbb képet lássa.

Ez több előnnyel is járhat. Egyrészt nem fordulhat elő, hogy magas beállításon felejted a kijelződ, így az akkumulátorod nem merül feleslegesen, továbbá a szemedet sem teszed ki túlzott terhelésnek, ha amúgy a fényviszonyok nem indokolják azt.

blogunk ajánlása

Sajnos azonban vannak esetek, mikor a fényérzékelő inkább a felhasználó ellen, ellened dolgozik. Ugyan a környezeti fényérzékelő már tényleg ott van a legjobb laptopban, ezek sokszor lassan működnek, csak érezhető késéssel reagálnak a külső hatásokra. Ez is kellemetlen élmény lehet, amin ennek a következménye, az inkonzisztens kijelző működés sem segít. Ezek a szenzorok nem különösebben okos eszközök, így könnyen félrevezethető. Ha te mondjuk direkt napfényben dolgozol, de a fényérzékelőre mondjuk vetül egy kis árnyék, újra és újra csökkenteni fogja a fényerőt, miközben te nem látsz semmit a laptopod képernyőjén.

Ha mérlegelés után úgy érzed, neked inkább jobb lenne kikapcsolt állapotban az automatikus fényerő szabályozás, keress rá az Energiaséma beállításokra, majd kattints a Speciális beállításokra. A felugró ablakban keresd ki az Adaptív fényerő engedélyezése opciót és vedd ki előle a pipát.

Külső kijelzők fényerejének szabályozása

A külső megjelenítők fényerejének szabályozása egy olyan téma, ami valamilyen érthetetlen okból az Apple és a Microsoft mérnökeit és programozóit is megrémíti. Egyik operációs rendszer sincs felkészítve arra, hogy HDMI-n vagy DisplayPorton csatlakoztatott eszközök fényerejét állítsa, tehát ehhez valamilyen harmadik féltől származó programra lesz szükséged.

Windows

Amennyiben Windows van telepítve a laptopodon, jó választás lehet a Dimmer névre keresztelt alkalmazás, vagy esetleg a Microsoft Store-ban is elérhető Monitorian. Ezekkel a gyárival közel azonos felhasználói élményt érhetsz el, ha állítani szeretnéd a csatlakoztatott megjelenítő fényerejét.

macOS

Ha macOS-t használsz, (és nem az Apple valamelyik elképesztően drága monitorját használod) szintén szükség lesz egy gyors letöltésre. Az ingyenes, relatív egyszerű megoldás a MonitorControl nevű app, ami pont azt teszi, amit a nevéből gondolnál: engedi, hogy kontrolláld a külső kijelzőidet. Az előbbi link a GitHubra vezet, ha nem vagy ismerős a platformon, ide kattintva rögtön letöltheted. Ennél kicsit bonyolultabb, de sokkal több funkcióval bíró alkalmazás a Lunar, ami például a gyári fényerő korlátozást is képes átlépni amellett, hogy szabályozza a külső kijelzők fényerejét. A Lunar 14 napig ingyenesen kipróbálható, majd nagyjából 10 ezer forintért megvásárolható az időkorlát nélküli licenc.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni a fényerőd megfelelő beállításában, és minden esetleg felmerült kérdést megválaszoltunk. Ha bármivel kapcsolatban bizonytalan maradtál, nyugodtan keresd fel az ügyfélszolgálatunkat, ahol mindent örömmel megválaszolunk.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.