Miért érdemes laptop dokkolót használni?

A mai ultrakönnyű és szupervékony laptopok térnyerésével ugyan rengeteg előny jár, azért van, amiből ezáltal kevesebbet kapunk. Míg a 10-15 évvel ezelőtti laptopokon mindenféle port helyet kapott, manapság a gyártók egyre jobban megválogatják, hogy mit tesznek a laptopok oldalára, vagy hátuljára.

Szerencsére azoknál a modelleknél, ahol a teljesímény az első, nem pedig a hordozhatóság, manapság is egész széles skálán mozognak a portok, azok az irodai eszközök azonban, amik a legjobb hordozhatóságot, és legkisebb fizikai lábnyomot célozzák, rendkívül kevés porttal rendelkeznek, és jellemzően ezek is USB-C-k, amihez rengeteg eszközt csak átalakítóval csatlakoztathatunk.

Az alábbi cikkünkben egy remek kategóriát, a laptop dokkolókat fogjuk megvizsálni. Elmondjuk, mik ezek egyáltalán, mit tudnak és végül, hogy milyen előnyökkel járnak különböző élethelyzetekben.

Mi az a laptop dokkoló?

A laptop dokkoló egy olyan eszköz, ami lehetővé teszi, hogy egy porton keresztül a laptopod újabb csatlakozó felületekkel rendelkezzen. Egy dokkoló rengeteg feladatra használható. Képes adatot és feszültséget továbbítani töltés céljából, adatátvitelre is használható, meg tud hajtani monitorokat, hangszórókat, és tulajdonképpen bármilyen USB-s eszközt.

Csatlakoztathatunk hozzá egeret, billentyűzetet, monitorokat, pendrive-okat és a portok kínálatának függvényében a legkülönfélébb további eszközöket is.

Hogyan működnek a laptop dokkolók?

A laptop dokkolók és USB-C elosztók túlnyomó többsége egyedül a laptoptól kap áramellátást, és ezt továbbítja a csatlakoztatott eszközökhöz. Az ilyen kiegészítők automatikusan érzékelik, ha csatlakoztatva lett hozzájuk valamilyen kiegészítő, ami alapján a megfelelő feszültséggel tudja ellátni azt.

Egyes drágább modellek önálló áramforrást is igényelhetnek. Ez akkor szükséges, mikor a csatlakoztatott eszközök töltést is vennének fel, vagy ha az elosztó által elfoglalt port a laptop töltőcsatlakozója is egyben.

Milyen előnyökkel jár egy dokkoló használata?

Egy jól kiválasztott laptop dokkoló jelentősen növelheti a produktivitásod azáltal, hogy alaposan kiszélesíti a csatlakoztatható eszközök listáját. Egyszerre élvezheted a laptopod erejét több monitoron, miközben számos külső eszközt is egyszerre használhatsz, így akár egy asztali PC élményét szimulálva.

A dokkolók továbbá az asztalodon lévő rendhez is hozzá tudnak járulni. Ha például sokat mozgatod a laptopod, egy dokkolóval és egy kis kábelrendezéssel szépen összeállíthatsz egy teljes konfigurációt, így mikor otthon vagy, kizárólag a dokkolót kell csatlakoztatni, és máris minden külső eszközöd készen áll, mikor pedig indulsz, egy kábelt kell csak kihúzni, és indulhatsz is.

blogunk ajánlása

Milyen eszközöket használhatok a dokkolóval?

Általánosságban kijelenthető, hogy a dokkolók mindenféle laptoppal probléma nélkül együtt tudnak működni. A manapság kapható USB elosztók és dokkolók USB-C csatlakozóval vannak ellátva, tehát az egyetlen kritérium, hogy a laptop, amivel majd használni szeretnéd, csatlakozzon USB-C porttal.

Vásárlás előtt mindenképp győződj meg róla, hogy a dokkoló elvárásainak megfelelő csatlakozó van a laptopodon, ha ugyanis az USB-C például alacsonyabb generációs, mint amit a dokkoló elvár, számos funkció megbízhatatlanul, vagy egyáltalán nem működhet.

Milyen üzleti megoldások léteznek?

Az egész cikk a laptop dokkolókról szól, a fogalom azonban nem mindig egyezett meg az USB-porton keresztül kommunikáló dongle eszközökkel. Korábban, mikor laptop dokkolóról beszéltünk, tényleg dokkoló állomásokra gondoltunk, amik robosztus megoldások voltak. A múlt időben való fogalmazás pedig talán nem is annyira helytálló, hiszen az ilyen eszközök céges környezetben még mindig hatalmas sikert aratnak.

A nagyobb dokkoló állomások egy teljeskörű szolgáltatást kínálnak a tulajdonosaiknak, ez a végső választás, ha az ideális felhasználási feltétel az, hogy a munkaállomásnál ülve tényleg asztali PC-ként viselkedjen a laptop. Ezek az állomások a hálózatra kötve üzemelnek, önálló áramellátással rendelkeznek, és minden külső eszköz, ideértve az egeret, billentyűzetet, nyomtatót, egyenesen ide van bekötve, és jellemzően nem foglalnak el a felhasználó által használható portokat, hanem egy egyedi csatlakozóval kapcsolódnak a laptopokhoz az eszközök alján.

Milyen csatlakozókkal rendelkeznek jellemzően a dokkolók?

Volt idő, mikor elképzelni sem tudtuk az életet USB-A csatlakozók nélkül, manapság azonban egyre jobban szorul ki a szabvány az USB-C javára. Ettől még persze mindenkinek vannak otthon USB-A-s eszközei, egerek és billentyűzetek, nyomtatók, adattárolók és egyéb eszközök. Éppen ezért a dokkolók, szinte kivétel nélkül, rendelkeznek több USB-A porttal, továbbá rendszerint legalább egy HDMI-vel is. Ezek mellett ott figyelhetnek RJ-45-ös (internet) csatlakozók, DisplayPortok, újabb USB-C, SD-kártya foglalatok és nem ritka, hogy jack csatlakozó is helyet kap.

5 dolog, amire érdemes odafigyelni a laptop dokkoló kiválasztásakor

Ha már sikerült elhatározni, hogy szükséged lesz egy USB-C elosztóra (vagy dokkolóra), már csak a pontos modell kiválasztása maradt. Az alábbi részben adunk 5 szempontot, amik alapján végighaladva a számodra legjobb eszközt tudod kiválasztani.

  1. Kompatibilitás: Fentebb már írtuk, hogy általában minden dokkoló képes együttműködni bármilyen eszközzel. Ez igaz is, a csúcskészülékek között azonban vannak olyanok, amik Thunderbolt 3/4 csatlakozóval rendelkeznek, ez a Type-C pedig nem rendszeres a középkategóriás laptopokon.

A vásárlás előtt a legfontosabb, hogy meggyőződj róla, a laptopod képes arra a sebességre, amit a dokkoló elvár az optimális működéshez!

  1. Videós és audió kimenet: Ha a laptopodat esetleg asztali PC üzemmódban is akarod használni, kritikus fontosságú, hogy ellenőrizd, a monitorod milyen specifikációval rendelkezik, majd ennek megfelelően válaszd ki az új eszközöd. Az, hogy egy dokkoló rendelkezik HDMI és / vagy DisplayPort csatlakozóval, magában keveset jelent. Össze kell nézni, hogy a bővítő támogassa a monitorod felbontását, ha pedig gamer monitorról van szó, a frissítési gyakoriságot is támogatnia kell. A hanggal hasonlóan kell eljárni. Audió jeleket a HDMI is tud továbbítani, de sok eszközön megtalálható a szabvány 3,5-ös jack csatlakozó is, az egyszerű használat céljából.

  2. Portok száma: A portok száma is kritikus fontosságú, ugyanis dokkolót ideális esetben nem cserélünk havonta. Emiatt nagyon fontos, hogy olyan eszközt válassz, ami minden csatlakoztatásra váró eszközödet egyszerre tudja kiszolgálni. A belépő szintű modellek általában 3-4 porttal rendelkeznek, míg a profibb megoldásoknál a 10-15 csatlakozási lehetőség sem elképzelhetetlen, utóbbi esetben azonban már számolni kell azzal, hogy a dokkolónak saját áramforrásra is szüksége lesz.

  3. Egyszerű használat: Biztosan már te is találkoztál a laptopod használata közben valamilyen driver hibával. Egy rosszul működő trackpad, rossz felbontású monitor, nem működő portok és a többi. Ezek mind lehetnek driver problémák tünetei. Ugyan vannak ugyan dokkolók, amik rendelkeznek valamilyen speciális funkciójuk miatt driverrel, a legtöbb USB-C-s megoldás például rögtön csatlakoztatás után működik.

  4. Dizájn: A listán talán a legkevésbé kritikus, de így is fontos szempont. Mivel a dokkoló a laptopod egyik legfontosabb kiegészítője lesz, érdemes olyat választani, ami fizikailag is passzol a laptopodhoz. A dizájn azonban ennél még több. Különböző dokkolók eltérő anyagokat használhatnak: vannak műanyag, alumínium és acél eszközök is, van, aminek passzív a hűtése, de az aktív, ventilátorral segített hűtés sem teljesen lehetetlen. Válassz olyat, ami tetszik és minden szempontnak megfelel.

Összegezve

Manapság egy USB-A (vagy modernebb USB-C-s) dokkoló remek kiegészítője lehet a laptopodnak, mikor a beépített csatlakozók már nem elégítik ki az igényeidet. Ezekkel a bővítő eszközökkel rengeteg plusz képességgel vértezheted fel a laptopod, ami másképp nem lenne lehetséges.

Ha maradt bármilyen kérdésed a témával kapcsolatban, ne hezitálj, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz, ahol örömmel megválaszolunk bármilyen felmerülő kérdést!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.