Mit érdemes tudni a villámgyors NVMe SSD-kről?

A mesterséges intelligencia korában mindennél fontosabb, hogy a laptopod vagy számítógéped a lehető legnagyobb sebességgel tudjon írni az adattárolójára, és onnan később újra behívni adatokat. A HDD-ket már szerencsére többnyire maga mögött hagyta a számítástechnikai ipar, az SSD-k pedig folyamatosan, és villámgyorsan fejlődnek, szóval ha adattárolásról van szó, nem is szabad más technológiában gondolkodni.

SSD és SSD között azonban komoly különbségek lehetnek, a különböző paraméterek és mozaikszavak könnyen összezavarhatják azt, aki egyébként nem túl jártas a témában. Ebben a cikkben megpróbáljuk minél részletesebb elmagyarázni, mi mit jelent, és mire érdemes odafigyelni, mikor a következő SSD-det szeretnéd kiválasztani a laptopodhoz, vagy külső adattárolónak.

Az NVMe SSD (és egyéb alapvető fogalmak)

Ahhoz, hogy megértsd, mi az SSD meghajtó, és hogyan működik, legelőször az alapvető fogalmakat kell tisztáznunk.

  • SSD: Az SSD a Solid State Drive rövidítése, magyarul szilárdtest meghajtó. A név arra utal, hogy ezek a tárolók nem rendelkeznek mozgó alkatrésszel.

  • NVMe: Az NVMe a modern szabvány, ami rendkívül magas írási és olvasási sebességet tesz lehetővé az SSD-k számára. Manapság minden SSD ezt a protokolt alkalmazza.

  • NAND: Az első SSD-k DRAM alapúak voltak. Ez azt jelentette, hogy a magasabbak költségeik mellett még folyamatos áramellátást is igényeltek. Ha ez megszakadt, azonnal “elfelejtettek” minden információt. A NAND SSD-k sokkal költséghatékonyabbak, és áramellátás nélkül is tovább tárolják az adatot.

Az SSD-k jelentős előrelépést hoztak az adattároló szegmensben. Korábban minden információt HDD-ken, azaz Hard Disk Drive-okon tároltunk, ennek a technológiának azonban több hátránya is volt. A HDD-k fizikailag több helyet foglalnak, jelentősen több energiára van szükségük és a mozgó alkatrészeik miatt sérülékenyebbek is mint az SSD-k. A fejlődés azonban leginkább a sebességben észrevehető, a HDD-k és SSD-k közötti írási és olvasási sebesség tulajdonképpen összemérhetetlen. Ha egy szoftver, legyen az valamilyen munkához kapcsolódó program, vagy akár játék, rendesen van optimalizálva, az SSD-ről való betöltés klasszisokkal gyorsabb.

blogunk ajánlása

Hogyan működik az NVMe SSD?

Az NVMe SSD-k két fő elv alapján működnek. A legfontosabb a PCIe interfész használata, a másik pedig a párhuzamos adatátvitel.

A PCIe egy adatátviteli szabvány, amit eredetileg videokártyákhoz és további nagyteljesítményű bővítőkártyákhoz készítettek el. A korai SSD-k a SATA interfészt használták, ami jelentősen lassabb adatátviteli sebességet tett csak lehetővé. A PCIe ezzel szemben sokkal gyorsabb adat hozzáférést biztosít a processzor számára, amivel nem csak a programok betöltése, hanem a működés is gyorsabbá válik.

A másik fontos működési elv a párhuzamos adatátvitel. Korábban jellemző volt a számítástechnikában, hogy az adattárolók és processzorok is csak szépen sorjában, egyesével tudtak feladatokat elvégezni. Ezt a több szállal rendelkező processzorok és a párhuzamos adatátvitelt támogató adattárolók oldották fel. Jó példa erre az egysávos út bővítése autópályává. Ahol eddig csak egy sáv volt, amit egy lassabb jármű (esetünkben egy nagy fájl) feltarthatott, most párhuzamosan akár 2-3 folyamat is végezhető. Egy modern SSD-ről egyszerre törölhetünk, miközben írunk és olvasunk is róla adatot. Ez közvetve a processzor teljesítményére is hatással van, az ugyanis nem, vagy sokkal kevesebbet kell várjon az adatokra.

Milyen sebességre képesek az NVMe SSD-k?

Fantasztikus sebességre. Komolyra fordítva, az NVMe SSD-k sebessége széles skálán mozog, de még a “leglassabb” opció is rendkívül gyors.

A sebességüket általában nagyban befolyásolja, hogy a korábban említett PCIe interfész melyik generációját támogatják. A 3.0-ás sebességet támogató eszközök a manapság olcsóbban beszerezhető darabok, és mivel sok gép nem is támogat ennél gyorsabbat, kár is azokra felárat fizetni. Ezek általában 2,500 MB/s-os olvasási és 2,000 MB/s-os írási sebességgel rendelkeznek. Ezek már olyan adat mozgatást tesznek lehetővé, amit általános felhasználás mellett igazából ki sem lehet használni.

Persze a jelenlegi csúcsmodellek már jóval efölött vannak, a Samsung egyik népszerű modellje, a 990 PRO például 7,000 MB/s-os olvasási sebességet is képes elérni. Ehhez persze olyan alaplapra és processzorra is van szükség, amik ezt támogatják.

Megbízhatóság és élettartam

Korábban már írtuk, hogy az SSD-k alapvetően sokkal megbízhatóbbak, mint a HDD-k, hiszen a mozgó alkatrészek utóbbi technológiát különösen sérülékennyé tették. A szilárdtest megoldások azonban nem csak a fizikai behatásoknak állnak jobban ellen, hanem a munkát is jobban bírják. Számos felmérés és kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az SSD-k egyszerűen megbízhatóak, így számos ipari területen is már lecserélték a HDD-ket a modernebb megoldásokat alkalmazó SSD-kre.

Mikor SSD-t választasz, valószínűleg szembe találkozol majd a TBW mozaikszóval, ez a Total Bytes Written. Ennek értéke azt mutatja meg, hogy mennyi adatot tudsz írni az SSD-re, mielőtt annak megbízhatósága jelentősen csökkenni kezd. A Magyarországon legnépszerűbb Kingston NV2-es SSD-nek például 320 TB az elméleti élettartama. Ez azt jelenti, hogy 320 TB-nyi írás után kezd el gyakrabban hibákat produkálni a meghajtó, ez azonban egy akkora szám, ahova átlagos felhasználó csak sok-sok év után jut el.

A másik fontos rövidítés az MTBF, azaz Mean Time Between Failures. Ez szó szerint azt jelenti, hogy eltelt idő a meghibásodások között. Ez a fent említett SSD esetében 1,5 millió óra, szóval ha ilyet veszel, tényleg nincs mitől tartanod.

Összegezve

Nem véletlen, hogy manapság már minden új eszköz SSD adattároló technológiával kapható, az okostelefonoktól kezdve, a laptopokon át az előre megépített PC-kig. Ha neked is aktuális az adattároló csere, vagy annak bővítése, mindenképpen azt javasoljuk, hogy NVMe SSD-ben gondolkodj, ha csak nagyon sok terrabyte-nyi adat biztonsági mentéséről van szó.

Ha bármilyen egyéb kérdésed merülne fel, keresd nyugodtan az ügyfélszolgálatunkat, ahol mindenre válaszolunk, és örömmel segítünk a következő SSD-d kiválasztásában is. Ha személyesen intéznéd, várunk a József Körút 67. szám alatti szervizünkben.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.