Normális, hogy melegszik, forró a laptop töltője?

Bizonyára te is érzékelted már, hogy töltés során, főleg ha használat közben történik, legyen szó laptopról, mobiltelefonról vagy bármilyen hordozható eszközről, a töltők hajlamosak az akár extrémnek tűnő melegedésre is.

De miért melegszik fel a töltő? Milyen veszélyekkel jár a melegedés? És van különbség a melegedést tekintve az olcsó és drágább töltők között? Ahhoz, hogy megértsük, mi okozza a hőtermelést a töltőkben és az akkumulátorokban, a legegyszerűbb út, ha megnézzük, hogyan is történik a gyakorlatban a töltés. Az alábbi blogcikkünk azzal a céllal készült, hogy minden, a töltést érintő kérdést megválaszoljunk.

A töltés lépései

Az egész folyamat a falban futó vezetékeknél indul. Ezekben AC, azaz váltóáram szaladgál, amivel a hordozható eszközeink nem tudnak mit csinálni. Az első lépés tehát, hogy az töltő adapter, legyen az egy USB-C-s eszköz, vagy valamilyen integrált, gyári megoldás, átváltja a váltóáramot egyenárammá, azaz DC-re.

A DC-re váltott áram ezután a töltőkábelen keresztül már mehet az eszközbe. Manapság ezek az eszközök már kifejezetten okosan működnek, a töltendő eszköz például optimális esetben képes kommunikálni a töltővel, így optimalizálni a töltést az akkumulátor állapotának megőrzése céljából.

A töltő több elemből áll, amik mind együtt dolgoznak, hogy a váltóáram végül átalakulhasson, így tölthesse az eszközeinket:

  • A transzformátorok segítenek a váltakozó áram magas feszültségét alacsonyabb, a telefon töltésére alkalmas feszültségre csökkenteni.

  • Az egyenirányítók a váltakozó áramot egyenárammá alakítják, lehetővé téve az áram egyirányú áramlását.

  • A kondenzátorok elektromos energiát tárolnak, hogy kiegyenlítsék a feszültségingadozásokat.

  • Az integrált áramkörök (IC-k) figyelik az akkumulátor feszültség- és áramszintjét, és a biztonságos és hatékony töltés érdekében beállítják azokat. Ezek feladata az is, hogy megelőzzék a káros túlmelegedést.

blogunk ajánlása

Miért melegszik fel a laptopod töltője?

Ahogy fentebb írtuk, a töltő eszközöknek az AC áramot DC-re kell konvertálniuk, a folyamat során pedig van valamennyi energia elvész. Az elektromosság ellenállásba ütközik a különböző alkatrészekben, például a transzformátorokban, egyenirányítókban és vezetékekben, ami energiaveszteséghez vezet, ami hőként jelenik meg a rendszerben. A jelenség bizonyos fokig teljesen normális, a túlzott hőtermelés azonban súlyos károkat is tud okozni, ha nem figyelünk oda rá.

A gyorstöltési technológiák és a nagy teljesítményű töltők nagyobb áramot biztosítanak az eszközök gyorsabb töltéséhez. A megnövekedett energia áramlás a nagyobb átvitt teljesítmény miatt több hőt termelhet.

Mi a különbség az olcsó és drágább laptop töltők között?

Amikor bármelyik vezeték nélküli eszközödhöz töltőt keresel, feltűnhet, hogy esetenként egészen extrém eltérés lehet a különböző opciók árai között, még akkor is, ha ezt a teljesítményük nem indokolja.

Sajnos a piacon egyre több a minőségtelen, olcsó alkatrészekből összeállított, tűzveszélyes kiegészítő, amik tulajdonképpen forgalomba se kerülhetnének a hitelesítések hiánya miatt. Ezekből Európa-szerte évente több tíz millió ilyen eszköz talál gazdára.

Ezzel szemben a minőségi, ismert márkák eszközei biztosan minden EU-s előírásnak megfelelnek, és bár minden bizonnyal drágábbak, általában kevesebb hőt is termelnek, tehát hatékonyabbak, ezáltal pedig az élettartamuk is hosszabbra saccolható.

Milyen veszélyekkel jár, ha túlmelegszik a laptop töltője?

Elsősorban a tűztől kell tartani, hiszen egy túlságosan átforrósodott töltő nem csak magára, hanem a környezetére is nagy veszélyt jelent. Azt javasoljuk, hogy ha azt tapasztalod, hogy a töltőd sok hőt termel működés közben, tedd valamilyen nem gyúlékony, sík felületre. Így a szellőzését is segít az eszköznek.

A túlmelegedés károsíthatja mind a töltőt, mind a csatlakoztatott eszközt. A belső alkatrészek tönkremehetnek, ami csökkentheti a töltő élettartamát, az ingadozó feszültség pedig az eszközöd akkumulátorát terheli feleslegesen.

Jó tanácsok a töltő kiválasztásához és használatához

  • Győződj meg róla, hogy minden eszközödet az előírásának megfelelő teljesítményű töltővel töltöd. Ez kritikus fontosságú, ugyanis egy nem megfelelő adapter és töltő olyan feszültséget adhat le az eszközeid akkumulátorainak, amitől szélsőséges esetben akár ki is gyulladhatnak.

  • Ha azt feltételezed, hogy hibás, vagy rossz minőségű a töltőd, azonnal hagyd abba a használatát!

  • Ha erősen kell csatlakoztatnod az adaptert a fali aljzatba, ne feszegesd és ne használd!

  • Mindig olyan boltból vásárolj, akik megbízható háttérrel rendelkeznek, és válassz olyan márkát, amiről jó véleményeket találsz.

  • Sose töltsd az eszközeidet puha felületen. Mindig törekedj arra, hogy kemény, sík felületen legyen a töltőd és a töltött eszköz is.

Nem valószínű, hogy lángra kap a töltőd

A modern, megbízható forrásból származó töltők és akkumulátorok alkalmazásakor elhanyagolhatóan alacsony annak az esélye, hogy valaha lángra kap. Bármennyire is tűnik használat közben forrónak egy laptop akkumulátor, vagy egy nagyobb teljesítményű töltő adapter, ezek többszörösen túl vannak biztosítva annak érdekében, hogy soha, senkiben ne tegyenek kárt. A teljesség igénye nélkül, az alábbi mechnakikák is vigyáznak a felhasználókra:

  • Hőmérséklet-érzékelők: Ezek figyelik a töltő belső hőmérsékletét, és szükség esetén leállítják a töltést.
  • Túlfeszültség-védelem: Megakadályozza, hogy túl magas feszültség jusson a laptopba.
  • Túláram-védelem: Korlátozza az átfolyó áram mennyiségét egy biztonságos szintre.
  • Rövidzárlat-védelem: Azonnal megszakítja az áramkört rövidzárlat esetén.
  • Automatikus lekapcsolás: Kritikus hiba esetén a töltő teljesen kikapcsol.

Fontos azonban itt is kiemelni, hogy míg egy jó minőségű, az Európai Unió követelményeinek megfelelő töltő tényleg rendelkezik ezekkel a védelmekkel, sajnos számos olyan olcsó és veszélyes bóvli is van a piacon, ami nem csak a laptopodat teheti tönkre, hanem konkrétan tűzveszélyes lehet.

Összegzés

Az akkumulátorok és a töltők is melegednek használat közben. Ez teljesen normális, ugyanis ezek a folyamatok nem lehetnek veszteségmentesek, az elvesző energia pedig hő formájában távozik. A kérdés inkább az, hogy meddig normális a hőtermelés. Ha már rendellenesnek érzed, esetleg éget bármelyik eszköz felülete, azonnal állítsd le a töltést.

13 éve dolgozunk azért, hogy a laptopos piacon mindenki minőségi és megbízható laptop töltőket és laptop akkumulátorokat használhasson a mindennapokban. Szaküzletünkben és webshopunkban gyári és saját márkás eszközöket is árusítunk, amiket azonnal, készletről tudunk biztosítani, és bárhova eljuttatjuk az országban, egy nap alatt. Keress minket, ha szükséged van a fenti alkatrészekre.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.