WiFi jelerősítő beüzemelése

Manapság elképzelhetetlen, hogy egy háztartásban ne legyen WiFi, ugyanis az okostelefonok, laptopok, hordozható kütyük és jellemzően az okosotthon eszközök nagy része is így, vezeték nélkül csatlakozik az otthoni hálózathoz, azon keresztül pedig az internethez.

Ennek fényében egyre fontosabbá válik a hálózati lefedettség minősége, hogy fizikailag bárhol is csatlakozzon rá egy újabb eszköz, az stabil, gyors kapcsolattal rendelkezzen.

Nemrégiben írtunk egy cikket, amiben összegyűjtöttünk néhány, a figyelmetekre érdemes WiFi jelerősítőt, az alábbi cikkben pedig elmondjuk, hogy miért jók ezek és segítünk az alapvető üzembe helyezésben is.

Szükséged van WiFi jelerősítőre?

Ha már előfordult, hogy szenvedtél a WiFi-re csatlakozással otthon, valószínűleg éppen egy jelerősítő, amire szükséged van! Na persze más is okozhat problémát. Ha WiFi-n vagy, de az élmény döcögős és lassú, könnyen lehet, hogy nem a vezeték nélküli lefedettség, hanem maga az internetkapcsolatod problémás.

Ennek kizárásához a legjobb mód, ha közvetlen közel mész a szolgáltatód által kapott eszközhöz (amennyiben ez biztosítja a WiFi-t) és ott mellette csinálsz egy sebességtesztet. Jó eszköz erre a speedtest.net, de számos egyéb ilyen szolgáltatás elérhető az interneten.

Ha a sebesség fizikailag a router mellett állva is lassabb, mint amilyennek szerinted lennie kellene, számos hibaelhárítási lehetőség van. Először is azt javasoljuk, hogy haladj végig a lépéseken, amiket ebben a cikkünkben írtunk meg, ha azonban ezek közül bármelyik számodra nehézséget okoz, vagy nem vagy biztos abban, amit csinálsz, inkább hagyd annyiban, ugyanis könnyen ronthatsz is a beállításokon. Ha viszont úgy véled, hogy biztosan a te hatáskörödön kívül álló hiba okozza a vezeték nélküli kapcsolatod lassúságát, vedd fel a kapcsolatot a szolgáltatóddal. Ők távolról is rá tudnak nézni, hogy milyen sebességekkel rendelkezel, és szükség esetén, akár szervizes kolléga kiküldése nélkül is segíteni tudnak.

Ha azonban a sebességgel nincs gond a router mellett, távolodva viszont folyamatosan fogy a sávszélesség, neked pontosan egy WiFi jelerősítőre van szükséged, vagy az otthonod méretétől függően akár többre is.

Mi az a WiFi jelerősítő és hogyan működik?

A WiFi jelerősítő (gyakran WiFi extender vagy boosterként is hivatkoznak rá) egy apró elektronikus eszköz.

Az otthoni WiFi-d jelerőssége korlátozott. Minden megtett méter, a falak, esetleges fém objektumok, de emberek is zavarhatják, gyengíthetik. Emiatt, ha egy olyan helyiségben, vagy akár szabadtérről próbálsz kapcsolódni a hálózatra, ami távol van a routertől, könnyen lehet, hogy akadályokba ütközöl majd. Ilyenkor jön jól egy WiFi jelerősítő.

Ezek többsége egyenesen egy aljzatba csatlakozik, így nem kell foglalkozni a kábelezéssel, az eszközök túlnyomó többsége pedig rendelkezik valamiféle LED-es visszajelzővel is, ami mutatja a jelerősséget, így segít kiválasztani a tökéletes helyet az eszköznek.

blogunk ajánlása

Mennyibe kerülnek a WiFi jelerősítők?

WiFi jelerősítőt már 4 ezer forint környékén kaphatunk, ezek azonban jellemzően külső antenna nélkül és mai szemmel már lassúnak tekinthető sebességgel érkeznek.

Amikor ilyen eszközt választasz, három szempontot érdemes figyelembe venni:

  1. Hatótávolság: A gyártók általában egyértelműen jelzik, hogy a termékük mekkora területet képes lefedni. Amikor ez alapján keresel, jusson eszedbe, hogy minden helyzet egyedi, kalkulálj tehát azzal, hogy nálad hány falon kell, hogy átjusson a jel és a többi. Sose számold ki nagyon, inkább nagyobb hatótávot vásárolj, 

  2. Maximális sebesség: Ma már minden szolgáltatónál elérhető a gigás, sőt, olykor két gigás kapcsolat is. Ezekkel a sebességekkel a 4K HDR filmek streamelése sem akadály, de a legnagyobb játékok is villámgyorsan letölthetők. Ahhoz, hogy az otthonod bármely pontján élvezhesd a sávszélességet, amiért fizetsz, fontos, hogy olyan eszközt válassz, ami támogatja a szolgáltatód által kínált sebességet. Szerencsére már a legolcsóbb WiFi jelerősítők is 300 Mbit-es másodpercenkénti sebességre képesek, bár ez azért nem egy combos sávszélesség. Ha szeretnéd tudni, pontosan mit tud az interneted, ezen a linken könnyedén válthatsz megabitből megabyte-ba is vissza.

  3. Támogatott titkosítás és szabvány: Sajnos, jellemzően az olcsóbban elérhető WiFi jelerősítőknél megfigyelhető, hogy csak jelentősen le vannak maradva a támogatott szabványok terén. Ez igen kellemetlen következményekkel járhat, hiszen legrosszabb esetben előfordulhat, hogy az eszköz, amivel bővítenéd a hálózatod, nem látja azt. Kevésbé kényelmetlen, mikor látja, csak dekódolni nem tudja, amit azzal oldhatsz meg, ha lejjebb veszed a routered titkosítási szintjét, ami szintén nem szerencsés.

WiFi jelerősítőt számos csomagban vásárolhatsz, vannak a szimpla kiadások mindenféle árkategóriában, és lehet vásárolni olyan csomagokat, amik 2-3 jelerősítőt is tartalmaznak. Ezek erőssége, hogy szinkronban tudnak működni, tehát nem csak a routerrel, de egymással is kommunikálnak. Ezeket Mesh hálózatnak hívjuk, a lényege pedig, hogy jeladó váltáskor sem szakad meg az internetkapcsolatod.

A WiFi jelerősítők szuper alternatívát kínálnak a lefedettség bővítésére, ha azonban nem érzed szükségességét, hogy ezt magad tedd meg, általában a szolgáltatók is kínálnak opciót arra, hogy a csomagod részeként, nyilván valamilyen díjért cserébe, ők vállalják a lefedettség bővítését.

A WiFi jelerősítő beüzemelése

Szerencsére ezeknek az eszközöknek a beüzemelése közel sem olyan összetett feladat, mint magát az otthoni internetkapcsolatot bekötni, így te is elvégezheted.

A szolgálatba állítás három módon elvégezhető, most ezeken fogunk végighaladni.

Beállítás WPS-sel

Ennek a módszernek a legegyszerűbbek a lépései, ahhoz viszont, hogy működjön, mindkét eszköznek, tehát a routerednek és a WiFi jelerősítődnek is rendelkeznie kell WPS, azaz WiFi Protected Setup gombbal. Ez általában vagy WPS felirattal rendelkezik, vagy két darab, egymásba kanyarodó nyíl jelzi.

Ellenőrizd, hogy a WiFi-t biztosító routeren és a beállítandó WiFi jelerősítőn is megtalálható-e ez a funkciógomb. Ha igen, kezd el az alábbi lépéseket, ha viszont nem találtad meg mindkét gombot, lépj a következő beállítási módra.

  1. Válaszd ki az eszköz helyét és dugd be közel a routerhez.

  2. Ha van külön kapcsolója, győződj meg róla, hogy bekapcsolt helyzetben van.

  3. Várj legalább 1 percet, hogy az eszköz rendszere elindulhasson. A jelerősítők ezt általában zöld LED-fénnyel jelzik.

  4. Nyomd meg a WPS gombot a routereden.

  5. Nyomd meg a WPS gombot a WiFi jelerősítődön.

  6. Várj kb. 30 másodpercet, hogy kommunikálhasson egymással a két eszköz.

Ha nem sikerült csatlakozniuk egymáshoz, érdemes előkeresni a WiFi jelerősítő kézikönyvét, és megnézni, hogy milyen hibaelhárítási lehetőségeket kínálnak, illetve, hogy milyen előfeltétele van a WPS-es kapcsolódásnak.

Ha sikeres volt a kapcsolódás, kihúzhatod az áramból a jelerősítőt, és elhelyezheted az állandó helyére. Az ideiglenes, a routerhez közeli helyre csak a beállítás ideje alatt volt szükség, hogy a legkönnyebben kommunikálhasson egymással a router és a WiFi jelerősítő, utóbbi azonban emlékszik a hálózatra, így automatikusan csatlakozik, mikor újra áramhoz jut.

blogunk ajánlása

Beállítás telefonnal vagy laptoppal

Ha a jelerősítőd nem rendelkezik WPS gombbal, vagy így valamiért nem működött a beállítás, kövesd az alábbi lépéseket.

  1. Csatlakozz le a telefonoddal vagy laptopoddal (vagy akár WiFi-s PC-ddel a hálózatról).

  2. A routerhez közel dugd áramba a jelerősítőt. (Ha van fizikai kapcsolója, győződj meg róla, hogy bekapcsolt helyzetben van)

  3. Az eszközödön, amivel a beállítást végzed majd, lépj be a WiFi beállításokba, és csatlakozz a hálózatra, ami a jelerősítő nevét viseli (vagy valami nagyon hasonlót). Ehhez a jelszót a használati útmutatóban találhatod meg, vagy egy rövid jegyzeten, ami a telepítésben segít.

  4. Egyes jelerősítők rendelkeznek dedikált szoftverrel, hogy távolról is kezelhesd a jelerősítőt, de általában elég megnyitni az általad preferált böngészőt is, és beírni azt az IP-címet, amit szintén a használati útmutatóban, vagy telepítési segédletben találsz.

  5. Ezután a jelerősítő végigvezet az alap beállításokon. Az üzembe helyezés során választanod kell majd egy új jelszót az eszköz számára, illetve csatlakoztatnod kell a meglévő hálózathoz is.

  6. Ha mindent jól csináltál, a jelerősítő sikeresen csatlakozott a hálózatodhoz.

  7. Ekkor kihúzhatod az áramból a jelerősítőt és elhelyezheted ott, ahol az állandó helye lesz.

Beállítás kábelen keresztül

Ha a fenti két módszerből egyik sem működött, ezzel biztosan meg tudod majd oldani a problémát. A kábeles beállítás a legstabilabb, bár egyben a legkörülményesebb is. Ehhez szükséged lesz egy ethernet kábelre, illetve egy olyan eszközre, ami rendelkezik ethernet csatlakozóval.

A lépések nagyon hasonlóak lesznek a fentebbiekhez:

  1. Dugd be a routerhez minél közelebb a WiFi jelerősítődet.

  2. Dugd be az ethernet kábel egyik végét a jelerősítő, a másikat pedig az eszközbe, amivel üzembe szeretnéd helyezni azt.

  3. Nyiss meg egy böngészőt, és menj fel az IP-címre, amit a jelerősítő útmutatójában találsz.

  4. Ugyanebben a leírásban egy jelszót is találsz, ennek segítségével lépj be a jelerősítő beállításaiba.

  5. Haladj végig a képernyőn megjelenő lépéseken. Ezek során a jelerősítő új jelszót fog tőled kérni, továbbá ki kell választanod, és csatlakoztatnod kell az új eszközt a meglévő hálózathoz.

  6. Ha sikeresen végig tudtál haladni a lépéseken, elvileg kész vagy. Ezután kihúzhatod a jelerősítőt és elhelyezheted oda, ahol a végleges helye lesz.

Ha a telepítés egyik móddal sem sikerült, olvass alaposabban utána a jelerősítővel érkezett dokumentációban, hogy milyen lépéseket ír elő a beüzemelés során.

Hova rakd a WiFi jelerősítőt?

Amikor azon gondolkodsz, hova helyezd el az eszközt, a legfontosabb, hogy megfelelő egyensúlyt találj a távolság és a lefedettség között.

Logikusan hangozhat a routertől minél távolabb tenni, hogy ezáltal maximalizáld a lefedettséget, ez azonban nem feltétlenül jó ötlet. Amennyiben a router és a jelerősítő között sok a zaj, utóbbi egy jelentősen gyengébb, már lelassult kapcsolatot továbbít, így hiába látjuk mondjuk az udvaron, vagy a 2 szobával arrébb, hogy maximumon van a jelerősség, maga az adatforgalom jelentősen az elvárt alá eshet.

Azt javasoljuk, hogy próbálj meg több aljzatot is azon a területen, ahol még erős a routered lefedettsége, de már potenciálisan nagy helyet tud beteríteni a jelerősítő. Próbáld ki, hogy meddig ér a bővített jel, így kiválaszthatod a legideálisabb pozíciót az eszköznek.

Mennyi jelerősítőre van szükséged?

Ahogy fentebb már írtuk, minden eset teljesen egyedi, szóval nincs arra univerzális szabály, hogy például adott négyzetméterenként mennyi jelerősítőt kell beüzemelni.

Érdemes inkább az alapján eljárni, amit tapasztalsz: ha már munkába állítottál egy jelerősítőt, de még mindig vannak olyan pontjai az otthonodnak, ahol nehézkes a kapcsolódás, érdemes lehet egy újabb jelerősítőt beüzemelni. Azt javasoljuk, hogy egyesével bővítsd a hálózatot, hiszen a legolcsóbb eszközök is egészen jó lefedettséget tudnak biztosítani, így egyszerre többet üzembe helyezni túlzás lehet.

Reméljük, hogy ezzel a cikkel tudtunk nektek segíteni a WiFi jelerősítő beüzemelésében, és bízunk benne, hogy a legfontosabb felmerülő kérdéseket is megválaszoltuk. Ha maradt megválaszolatlan téma, amit nem tárgyaltunk ki, írjátok meg kommentben!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.